5 roliga fakta om HVAC-systemet som visar sig stämma

Även om luftkonditionering har funnits i bilar i över 80 år, finns det fortfarande historier och fakta som ingen vet med säkerhet om de är stämmer eller inte. Hög tid för några svar. Vi har valt ut fem roliga fakta.

hvac-systeem-airco

1 Att slå på luftkonditioneringen på hösten och vintern hjälper verkligen!

Luftkonditioneringen uppfanns ursprungligen inte alls för att kyla luft, utan främst för att sänka luftfuktigheten. Det var Willis Carrier, på uppdrag av ett tryckföretag, som var den som 1902 utformade en sorts luftkonditionering. Skrivare hade problem med att bläcket blev alltför rinnande i varmt och fuktigt väder och därför inte ville fästa vid papperet. Genom att minska luftfuktigheten kunde bläcket torka ordentligt.

Avfuktningseffekten hos ett AC-system är särskilt användbart på hösten och vintern, eftersom bilrutorna ofta blir immiga när det är kallt och fuktigt ute. När sådant händer är HVAC därför ett idealiskt system för att snabbt kunna avfukta fönstren. Så låt alltid luftkonditioneringen stå på maximalt när fönstren är immiga, även på vintern när du har ställt in temperaturen högt. Tänk dock på: Om det är under 5°C slås inte AC-systemet på. Detta för att skydda systemet från att frysa. Systemet tar dock hand om detta automatiskt, så du behöver inte själv tänka på det.

2 Kompressorn kan inte klara sig utan ett köldmedel

Tyvärr är detta verkligen sant. Kompressorn är beroende av det cirkulerande kylmedlet för att kunna smörjas och har inget eget smörjsystem. Forskning har visat att när köldmedelsnivån har sjunkit med 10 % så förloras hela 40 % av smörjförmågan. Detta orsakar överdrivet slitage. För övrigt är det knappast möjligt att kontrollera om vätskenivån verkligen har sjunkit, eftersom man inte kan använda mätsticka för ett AC-system. Inte för att man skulle ha nytta av det för en flyktig vätska som R134a eller r1234yf, men ändå ...

3 Luftkonditioneringssystemet måste fyllas på vartannat år

Kom ihåg vad som stod i punkt 2 och begrunda sedan följande faktum: Society of Automotive Engineers (SAE) har utformat de universella HVAC-komponenterna och de här är kända för att ha ett ”acceptabelt läckage" på 14 gram per år. Med en enkel beräkning får vi fram att ett genomsnittligt system med 8 komponenter kan förlora cirka 224 gram per 2 år. Med ett genomsnittligt system som använder cirka 600 gram, kommer du förlora mer än 35 % av kylmedlet efter två år! Detta kan givetvis aldrig vara bra för kompressorn.

4 HVAC är perfekt för personer med hösnuva

Detta stämmer verkligen. Varje modernt HVAC-system är utrustat med ett pollenfilter. Ofta är detta också ett aktivt kolfilter som stoppar även andra ämnen än pollen. Den filtrerade luften som blåses in i bilen är bokstavligen en lindring för personer med hösnuva. Naturligtvis har de flesta bilar utan luftkonditionering också ett sådant pollenfilter, men vid varmt väder måste man öppna fönsterna, vilket innebär att all pollen mer än gärna blåser in igen. Alltså: Fönstren stängda och luftkonditioneringen på om du har hösnuva.

Tips: Om kontrollpanelen inte längre fungerar ordentligt eller om indikatorlampor för fel tänds på displayen, kontakta ACtronics. Vi har lämpliga renoveringslösningar för ett stort antal HVAC-system.

5 Vilket är mest effektivt: att öppna fönstret eller ha på luftkonditioneringen?

Vi avslutar det hela med en trevlig diskussion om något som det alltid kommer finnas delade uppfattningar om, även om General Motors gjorde ett seriöst försök 2004 för att besvara den här frågan för gott. Flera studier (gjorda av GM) har visat att körning med AC:n på verkligen leder till högre bränsleförbrukning än om man kör med öppna fönster.

Du kanske undrar i vilken utsträckning man kan få samma temperatur och samma komfort (vindbrus) med öppna fönster. Så är detta verkligen en rimlig jämförelse? Dessutom har luftkonditioneringssystem blivit mycket mer effektiva på senare tid. Till exempel stängs luftkonditioneringen numera automatiskt av under vissa omständigheter.

Exempelvis när man ger full gas och tillfällen då temperaturen kan vara högre utan att behöva dras ner. Lägg till det faktum att ett luftkonditioneringssystem som varit avstängt (länge) kommer gå snabbare sönder på grund av utebliven smörjning och man kan alltid hävda att de pengar du sparar in på bränslekostnader, behövs för fler reparationer. Så låt oss bara säga att om en bil är utrustad med HVAC är det både väldigt trevligt och klokt att använda den regelbundet.