ABS-lampan lyser? Så här löser du problemet!

En ABS-lampa lyser: chansen är stor att du har sett det visas i kombiinstrumentet. I många bilar tänds detta ljus tillsammans med de andra varningslamporna en kort tid när bilen slås på för att göra ett kort funktionstest. Men om kombiinstrumentet ljus tänds längre, finns det en god chans att något är fel med ABS-systemet. I den här artikeln kan du läsa vad du måste göra för att lösa problemet.

abs-enhet-defekt-ljus

Hur ser ABS-ljuset ut?

ABS-lampan kan praktiskt taget inte missas. I de allra flesta bilar är det en rund symbol där bokstäverna "ABS" visas. Denna varningslampa har vanligtvis orange färg, men i vissa fall kan den också vara gul eller till och med röd.

Om ABS-lampan lyser går bilen inte igenom hos Bilbesiktningen

Ett ABS-system är naturligtvis inte på en bil för ingenting. Eftersom en plötslig bromsning är mycket jämnare med en ABS-enhet kan bilen styras mycket bättre. Detta förbättrar naturligtvis säkerheten, som vi redan har beskrivit. Sedan 2004 har systemet gjorts obligatoriskt enligt europeiska regler för produktion av bilar. Har du också en ESP-funktionalitet på ditt ABS-system, så fortsätter bilen också snyggt att följa den riktning du vill ha. Du kan föreställa dig att dessa typer av system har förhindrat allvarliga olyckor. Ännu mer anledning för olika europeiska länder att betrakta en lysande ABS-lampa som en anledning till att bilen inte går igenom hos Bilbesiktningen.

Är det säkert att köra med en ABS-lampa som lyser?

Kort sagt: ja och nej. Så länge bara ABS-lampan är tänd, skadar det inte att köra hemåt eller till verkstaden. I princip behöver inte bilen parkeras direkt längs vägen. Av ovannämnda säkerhetsskäl är det emellertid lämpligt att åka till verkstaden på kort sikt för att åtgärda problemet. Kommer inte bara ABS-lampan, utan också ett rött ljus med ett utropstecken att lysa upp i en cirkel? Då är det viktigt att omedelbart parkera bilen vid sidan av vägen eller köra till närmaste verkstad. I så fall finns det en brist i bromssystemet, vilket gör körning farligt.

Orsaker till ABS-varningslampan

Även om ABS-ljuset redan indikerar en bra riktning där defekten är, kan det finnas flera skäl till att lampan lyser. Nedan är de viktigaste orsakerna som finns på verkstaden.

ABS hjulsensorer

Om det i vissa fall verkar som om ABS-enheten är defekt är det bra att först också kontrollera ABS-hjulsensorer. Så snart denna sensor skickar en fel signal till ABS ECU verkar det som om ABS-enheten är defekt, men det är inte alltid fallet.

ABS magnetring och kugghjul

En annan komponent som är värd att kontrollera är ABS-enhetens magnet och kugghjul. Dessa ringar är faktiskt känsliga för smuts och skador som kan störa signalen. Var särskilt uppmärksam på smuts på magnetringar och skador på kugghjulen.

Kablage eller kontakten på ABS enheten

Det är också säkert värt att mäta kablarna och / eller kontakten på ABS-enheten. Ett kabelbrott kan mycket väl vara orsaken till att ABS-lampan tänds!

Säkringar

En bränd/defekt säkring kan också vara en bra anledning för ABS-lampan att tändas. Så se till att alla säkringar fungerar korrekt.

Intern defect in de ABS-unit

Slutligen kan defekten också hittas i själva ABS-enheten. Som diskuterats i en tidigare artikel ser vi ofta kommunikationsproblem med ABS ECU, defekter i pumpmotorn och fel på tryck- och hjulgivare på grund av lösa anslutningar i ABS-enheten.

Om du har ett av dessa problem, finns det en god chans att renovering av enheten kan erbjudas. Du hittar din ABS-enhet med några klick via vårt sökfält. Vänligen Observera: ACtronics arbetar endast med verkstäder och bilhandlare. Är du en privatperson? Titta här för vad vi kan göra för dig!