Det är därför biltillverkarna fortsätter att komma med de briljanta påskäggen

Du måste ha sett dem, de små detaljerna någonstans i ett hörn av fönstret eller på insidan av en plastflik. Ofta är det tecknat eller en komisk hänvisning till biltillverkarens förflutna, men ibland har du faktiskt ingen aning om varför den placerades där. Vi talar naturligtvis om påskägg, de dolda skämt från designers som tydligen var i mycket gott humör i slutfasen av designprocessen. Har du fortfarande ingen aning om vad vi pratar om? Inga problem, vi har letat upp ett antal exempel för dig:

Jaguar E-Pace

Jaguar E-Pace: en jaguar och en unge på vindrutan

Vi känner till flera biltillverkare som bearbetar en lekfull logotyp i hörnet av vindrutan, men vi gillade fortfarande den här versionen av Jaguar. För övrigt har vi inte kunnat upptäcka denna typ av detaljer med andra Jaguars. Kanske är det en ny trend, vi kommer att hålla ett öga på det för dig.

Honda Civic 2016

Honda Civic 2016: konst på baksidan av antislipmattorna

Om något gör något bra för fansen av ett visst märke, är det ett "arv" eller framgångshistorierna från det förflutna. Det är därför Honda helt har förvandlat baksidan av antislipmattorna till konst. En sådan sak skulle inte vara på sin plats i ett hobbygarage i affischformat. Mycket snyggt gjort.

Corvette C7

Chevrolet Corvette C7: flaggor i bakrutan

Jaguaren på vindrutan på Jaguaren (följer du fortfarande den?) Är trevlig, men naturligtvis mycket tydligt närvarande. Chevrolet hanterar den bara lite mer subtilt och har införlivat logotypen (två korsade flaggor) i bakrutan. Lekmannen ser inget särskilt, men kännaren kommer säkert att se den.

Jeep Renegade

Jeep Renegade: Jeep-fronter i strålkastarna

Det är nästan omöjligt att nämna ett påskägg på den här bilen, eftersom bilen är laddad med Jeep-frontlogotyper, men logotypen i strålkastaren är en som inte bara sticker ut och är därför extra kul. Om du är nyfiken på resten av designskämt på denna bil, sök på Google efter "easter egg jeep renegade". Du kommer att bli förvånad över vad du stöter på.

Tesla Model 3

Tesla Model 3: kärleks kram

Vi vill inte veta hur folk fick reda på detta eller hur designern på Tesla alls kom på idén, men tydligen måste du ge baksidan av den nya Tesla Model 3 en stor kram för att aktivera detta påskägg. Förutom bakluckan till vänster öppnas samma lock till höger. Bakom det är ett glödande hjärta gömt. Om du bara älskar din bil tillräckligt så älskar bilen dig också. Sweet.

Jeep Gladiator

Jeep Gladiator: stolt över ursprungsorten

De är på god väg dit på Jeep: precis som på Jeep Renegade har Jeep Gladiator också införlivat ett antal fina skämt i bilen. Vi avslöjar inte var detta kan hittas, men någonstans placeras ett hjärta följt av "419". Detta är ett nick till fabriken i Toledo, Ohio. "419" är nämligen områdeskoden för denna stad. På så sätt kan du åtminstone aldrig glömma var den här Jeep kommer ifrån.

Opel Corsa

Opel Corsa: en haj på handskfacket

En haj?!?! Ja, detta designskämt har ingenting, men verkligen ingenting att göra med Opel Corsa där detta är inbyggt. Hajen är resultatet av en insats mellan två designers. De var väldigt nyfikna på huruvida det var möjligt att integrera något så stort som denna arga haj i designen utan att detta märktes under de olika kontrollerna. Tydligen lyckades det. +1 för dessa designers.

Chrysler 200

Chrysler 200: Detroit-horisonten (med en twist) på bilmattorna

För detta påskägg måste du verkligen titta två gånger innan du inser det. Som en hyllning till Detroit, motor staden, har Chrysler införlivat Detroit-skyline i bilmattorna. Det finns emellertid ett medvetet misstag i den horisonten: GM-huvudbyggnaden saknas. Den stolta Chrysler kan naturligtvis inte bearbeta episoden för den största konkurrenten i en av sina bilar.

Volvo XC90: ett påskägg och en speciell detalj

Var inte förvånad om du öppnar luckorna i förvaringsfacken, eftersom en glad spindel är gömd under en av dessa klaffar. Det verkar som att webben faktiskt var tänkt att ge omslaget viss stabilitet, men en designer tyckte ändå annat.

Cinturones de seguridad de Volvo

Du kan bestrida om detta verkligen är ett påskägg, men vi tyckte att detaljen var för bra för att inte nämna. Volvo, uppfinnaren av trepunktsbältet, tyckte att det skulle vara klokt att påminna alla om att de hade kommit på idén 1959. Inskriptionen "sedan 1959" är därför graverad på bandets metallöga. Subtil, typisk Volvo.

Nu, när du är helt uppdaterad igen, vill du naturligtvis veta varför tillverkarna använder dessa designskämt så mycket. För även om designers tycker att det är underbart att komma med dessa påskägg, ingår de inte bara i designen för att behaga både designers och oss. Förutom den positiva (media) uppmärksamhet som den genererar handlar det också om pengar. Vi förklarar det kort:

För att förhindra monopolställning regleras det enligt lag som biltillverkare måste släppa specifikationerna för (nästan) alla delar ett och ett halvt år efter införandet. Detta ger eftermarknadsleverantörer möjlighet att tillverka och sälja imiteringsdelar enligt OEM-specifikationer. Dessa leverantörer får dock inte använda de registrerade logotyperna och logotyperna på sina produkter.

Och nu kommer berättelsen: alla dessa små tecknade serier och logotyper är naturligtvis officiellt registrerade. Så om det finns en spricka i vindrutan på din Jaguar E-Pace kan du få en billig imitation vindrutan billigare, men den här har inte den coola jaguaren med den fina lilla ungen i hörnet. Och det verkar lite falskt och billigt utan denna detalj, särskilt med en dyr ny E-takt. Många väljer originalet ganska ofta i ett sådant fall och det är en trevlig extra fördel för tillverkaren. Smart idé!

Nu är det inte så att vi omedelbart ska se biltillverkare som den stora massan. Det finns naturligtvis något att säga för att försöka hämta några av de enorma design- och FoU-kostnaderna på ett lekfullt sätt. Eftermarknadsleverantörer behöver knappast drabbas av dessa kostnader. Och om du måste komma på något för det här problemet, helst något med en bra dos humor, eller hur? Förresten, det finns fortfarande gott om påskägg som är bara för skojs skull (hhum ... Chrysler ... pust ... Opel ...) bearbetade i bilar, så det handlar inte bara om pengar. Speciellt gå igenom biltillverkare, men vi kan skratta om det.