Felkod P0170 hos Opel: Störning bränslejustering (fuel trim)

Vad betyder den här felkoden?

Om man läser ut OBD-II felkoden P0170 från olika Opel-modeller så innebär det att insprutningsvärdena för bränslet, ligger utanför fabrikantens fastlagda värde.

För vilka bilar dyker den här felkoden upp?

Opel Astra G

Opel Meriva A

Opel Vectra B&C

Opel Zafira A

Kort sammanfattat: Alla bilar som levererades med 1.8 Z18XE motor.

Symptom vid felkod P0170 (Opel)

En avvikning i förhållandet mellan luft och bränsle gör så klart att motorn inte presterar optimalt längre. Det kan orsaka en förlust i förmåga. Bilen kan till och med i vissa fall vara svårstartad och vidare orsakar felkoden P0170 även en oregelbunden gång på tomgång. Åtgärdar man inte problemet utan fortsätter att köra runt med felet, kan de ge skada på katalysatorn. Därför lyser även motormanagementlampan ofta direkt när felkoden P0170 triggas.

Orsaker till felkoden P0170

Felkoden P0170 kan orsakas av problem med delar såsom bränslefilter, bränsletrycksregulator eller luftmassamätare. Adaptionsvärdena i ECU blir i de här fallen så extremt förskjutna att de faller utanför det förprogrammerade området. En defekt ECU kan också vara orsaken. Framförallt en Siemens Simtec 71-serie, i kombination med 1.8 (Z18XE) motorn från Opel, är känd för att bli internt defekt. En eller flera av injektorerna får därmed inte någon styrning längre, vilket kan leda till konstiga störningar.

icon-check-markVårt råd när det gäller felkoden P0170

Återställ först adaptionsvärdena som motorstyrenheten själv har lärt in. Kontrollera därefter delar såsom bränslefilter, bränsletrycksregulator och luftmassamätare och kör därefter en ordentlig testrunda. Skulle det vara så att du inte kan hitta något avvikande och felkoden P0170 kommer till, ta då kontakt med oss. Kanske sitter felet någonstans i styrenheten.

 Siemens Simetec 71-serie

Siemens Simetec 71-serie

Klicka här för att kontakta oss!