Felkod P0171 hos Opel: Bränslemängd för mager (too lean)

Vad betyder den här felkoden?

Om du läser ut OBD-II felkoden P0171 från en av de olika Opel-modellerna, betyder det här att det sprutas in för lite bränsle eller för mycket luft in i cylindrarna. Motorn har en för mager blandning.

I vilka bilar dyker den här felkoden upp?

Opel Astra H

Opel Meriva A

Opel Vectra C

Opel Zafira B

Kort sammanfattat: egentligen alla bilar som har en Z16XER/P och/eller en Z18XER motor.

Symptom vid felkod P0171 (Opel)

En avvikning i förhållandet mellan luft och bränsle gör så klart att motorn inte presterar optimalt längre. Det kan orsaka en förlust i förmåga. Bilen kan till och med i vissa fall vara svårstartad och vidare orsakar felkoden P0171 även en oregelbunden gång på tomgång. Åtgärdar man inte problemet utan fortsätter att köra runt med felet, kan de ge skada på katalysatorn. Därför lyser även motormanagementlampan ofta direkt när felkoden P0171 triggas.

Orsaker till felkoden P0171

Felkoden P0170 kan orsakas av problem med delar såsom bränslefilter, bränsletrycksregulator eller luftmassamätare, även ett vacuumläckage eller defekta injektorer kan trigga felkoden P0171. Ofta misstänks även Delphi Delco MT35E ECU (= motorstyrenheten för Z16XER/P och Z18XER motorerna) men i de flesta fallen är det här inte rätt.

icon-check-markVårt råd när det gäller felkoden P0171

En bra diagnos är i det här fallet viktigt. Var därför systematisk i arbetet och kontrollera alla delar som har inflytande på bränsletillförseln, från bränslepumpen till injektorerna. Gör därefter samma sak med hela inloppssystemet. Ett tips: Virvelventilerna i insugsröret ställer ibland till med problem. Där kan samlad smuts göra så att de står permanent stängda eller öppna. Skulle felkoden P0171 även efter alla de här åtgärderna fortfarande vara kvar, då är du självklart välkommen till att ta kontakt med oss.

Easytronic (F13 MTA/F17+MTA)

Delphi Delco MT35E

Klicka här för att kontakta oss