Integrera Android Auto i instrumentpanelen: nästa stora sak?

De senaste åren har Google arbetat hårt för att ta en alltmer framträdande roll i bilindustrin. Till exempel försökte de utveckla en självkörande bil för några år sedan. Tyvärr gick det dock aldrig längre än en studiemodell. Google hade mer framgång med Android Auto, vilket gör att du kan använda olika appar via infotainment-systemet. Plattformen har enorm potential och det är just därför Google nu vill ta det ett steg längre. Vi dyker in i den senaste utvecklingen!

Europa får fart

För dem som ännu inte känner till Android Auto: Android Auto är ett gränssnitt som gör det möjligt för användare att länka sin smartphone till infotainmentsystemet för att vara fullt utrustade. Du kan till exempel ringa handsfree-samtal, streama din favoritmusik utan problem från din smartphone till ljudsystemet i bilen och du kan använda Google Maps via skärmen i instrumentpanelen. Ruttvägledningen kan naturligtvis följas genom bilens högtalare. Detta fungerar faktiskt precis som ett konventionellt navigationssystem, men alltid med den senaste informationen och de senaste kartuppdateringarna.

Även om Android Auto fortfarande är relativt ny på den europeiska marknaden, har plattformen funnits sedan 2015. Hyundai hade skopan då: det var det första bilmärket som inkluderade ett infotainment-system med gränssnittet från Google som standardutrustning. Många andra bilmärken följde sedan introduktionen 2015, men fram till nyligen var det tyvärr inte till stor nytta för europeiska förare: Android Auto stöddes ännu inte i Europa. Lyckligtvis förändrades det nyligen (i slutet av 2020) när Android Auto rullades ut i de första länderna. Täckningen i Europa har nu tagit på sig allvarliga proportioner och detta återspeglas också i antalet bilar som är utrustade med Android Auto 'fabrik' eller via ett eftermarknadssystem: barriären på 100 miljoner bilar har redan brutits!

Foto: ©9to5google.com

Android Auto också i instrumentpanelen?

Men Google vill ha mer. Nu när fler och fler (nästan alla) biltillverkare byter till digitala instrumentpaneler ser Google möjligheter där. Det är därför tekniska jätten kom ut med nyheterna tidigare i år att de verkligen arbetar med att integrera Android Auto i instrumentpanelen. Detta öppnar många alternativ, för hur trevligt skulle det vara om du också kunde se navigeringsvägledningen mellan din varvräknare och hastighetsmätare? Naturligtvis är detta en funktion som också finns med bilar utan Android Auto, men möjligheterna med Google Maps i instrumentpanelen är verkligen mycket större. Tack vare den enorma mängden data som Google Maps har till förfogande blir navigering mycket enklare. Det kommer därför inte att förvåna oss att Android Auto via instrumentpanelen blir standard inom en snar framtid.