TCU bil

Transmissionsstyrenheten, även kallad TCU, är den styrenhet som styr växellådan. Nästan alla automatiska växellådor styrs av en TCU. Läs vidare! 

Vad gör en TCU i en bil?

TCU eller växellådans styrenhet är hjärnan bakom automatväxellådan och ser till att den fungerar optimalt genom att reagera på förarens varje rörelse. När gaspedalen trycks ned växlar bilen uppåt och vid inbromsning växlar den ner igen. TCU:n måste kontinuerligt beräkna vad föraren sannolikt kommer att göra, eftersom det inte finns några fasta formler för de korrekta kopplingspunkterna. Systemet tar hänsyn till många faktorer, såsom aktuell hastighet, gaspedalens läge, vägens vinkel, bromstrycket, styrvinkeln, eventuell hjulslirning och även data från navigationssystemet. Dessutom tar transmissionens styrenhet hänsyn till aktiveringen av den manuella växelväljaren och farthållaren. TCU:n säkerställer att rätt växel alltid väljs. Transmissionsstyrenheten styr bland annat växlingsventilen, styrventilen och växlingsmotorn. Han gör detta med hjälp av CAN-meddelanden. 

De vanligaste defekterna på TCU

Många olika defekter är möjliga med TCU. Dessa är de vanligaste felen med transmissionsstyrenheten:

  • Ologisk kopplingssekvens
  • Växellådan växlar inte
  • Automatväxellådan växlar dåligt
  • Bilen startar inte
  • Elektroniskt fel på växellådan

TCU bil

Vilka automatlådor finns det?

Det finns olika automatiska växellådor på marknaden, som alla styrs av en TCU. Bilmärken förfinar ofta sin egen teknik. Dessa fyra varianter är de vanligaste:

  • Planetväxelsats med momentomvandlare
    7G-tronic från Mercedes-Benz ser lite ut som Hydramatic från General Motors på grund av momentomvandlaren, men under ytan är denna växellåda betydligt mer avancerad. Den använder en kombination av ett planetväxel och ett Ravigneaux-växelsystem, vilket säkerställer en kompakt struktur. En Transmission Control Unit (TCU) övervakar kontinuerligt parametrar som motorvarvtal och gaspedalens läge, för att alltid välja den optimala växeln. Detta säkerställer en smidig och effektiv körupplevelse.
  • Robotiserad manuell växellåda
    I bilar med robotiserad manuell växellåda spelar Transmission Control Unit (TCU) en avgörande roll. Den styr växlingsmotorerna och kopplingsställdonet. Detta system är ett kostnadseffektivt sätt att förverkliga en automatisk växellåda, som konverterar en konventionell manuell växellåda med automatiska funktioner. Exempel på denna teknik är Opels Easytronic och Fords Durashift, men även märken som Alfa Romeo, BMW, Fiat, Honda och Toyota har utvecklat sina egna varianter av detta system.
  • Kontinuerlig växellåda
    En bil med kontinuerligt variabel transmission (CVT) använder inte fasta växlar utan justerar utväxlingen steglöst med hjälp av ett innovativt system. Den består av två koniska remskivor förbundna med en stark, flexibel skjutrem. Remskivorna kan ändra sitt avstånd från varandra, vilket justerar remskivans effektiva diameter och därmed ändrar utväxlingsförhållandet. Motorn driver den ingående remskivan, medan den utgående remskivan driver hjulen via en differential. TCU:n övervakar denna process och säkerställer optimal prestanda. Mercedes-Benz 722.8 och Audi Multitronic är exempel på moderna CVT-system kända för sin effektivitet och smidiga körning.
  • DSG: dubbelkopplingsväxellåda
    Volkswagen-koncernens DSG är ett transmissionssystem som blir allt mer populärt. Den använder två kopplingar: en för den jämna och en för de udda växlarna. Detta säkerställer att nästa växel alltid är redo, vilket gör att växlingen kan ske mycket snabbt. Dessutom finns det två primära axlar som används, var och en ansvarar för en uppsättning växlar. Denna konfiguration minskar växlingstiden avsevärt och ger en mycket mjukare körupplevelse. Även om många bilmärken har anammat denna teknik, är DSG fortfarande ett av de mest kända och pålitliga namnen inom detta område.