Vet du betydelsen för de här 10 ovanliga varningslamporna?

Hur får du en specifik varning att visa sig i ikonform? Det här är en stor utmaning för utvecklare av kombiinstrument. Dashboard-lampor för till exempel heljus, parkeringsbroms och blinkers lyser upp dagligen för förare. Det finns olika ikoner där även vi måste fördjupa oss i böckerna för att kunna hitta betydelsen. Vi tar gärna med dig och presenterar tio av de mest ovanliga varningslamporna!


Variabele achterspoiler

Variabel bakspoiler

Nej, det är inte bakluckan som står öppen när den här lampan lyser! Den här ikonen, där baksidan av en bil tillsammans med två pilar lyser, betyder ett fel i styrningen av bakspoilern. Många sportiva bilar har nuförtiden en adaptiv bakspoiler. Så fort bilen kommer upp i en bestämd hastighet, behövs det en downforce för att hålla bilen stabil på vägen. Det här är ett tecken för bakspoilern att skifta sig utåt och öppna upp sig. Härmed drar spoilern mindre uppmärksamhet under låga hastigheter men har man ändå fördelarna när man verkligen behöver den.


De katalysator

Katalysatorn

Med den här lampan måste vi direkt tänka på ett våffeljärn som håller på att värmas upp. Realiteten är dock annan: den här varningslampan anger nämligen att det är ett problem med katalysatorn. Tillsammans med lambdasonden kontrollerar den här delen ångan som kommer ut ur motorn. En defekt katalysator resulterar i att motorstyrenheten räknar ut fel bränsleblandning och bilen kör därmed mindre effektiv. Men vad kan bli defekt i en katalysator?

Insindan av katalysatorn består utav en vaxkake-design som förstorar upp ytan som kommer i kontakt med luften. Efter hand som tiden går, kan metallen i delen försämras kvalitativt och hålen i vaxkakan blir förstoppade vilket leder till överhettning.

Så fort den här lampan lyser, är det rådsamt att även mäta upp lambdasonden, då den också kan vara orsaken till att lampan lyser.


Het luchtfilter is vies of verstopt

Luftfiltret är smutsigt eller förstoppat

Om du vet hur lampan för ett förstoppat partikelfilter ser ut, är den här egentligen inte längre så spännande. Precis som med ett förstoppat partikelfilter är den valda ikonen för det här, ett antal små cirklar i en del. De inramde cirklarna med en pil som går från upp till ner, betyder att det är ett fel med luftfiltret: det är smutsigt eller kanske tillochmed förstoppat. Med smuts i filtret får motorn inte tillräckligt med luft och det har så klart en direkt påverkan på motorns prestanda.


Vermogensbeperking

Reducerad motoreffekt

När vi såg den här ikonen var vi inte bara tvungna att skratta utan kunde även förstå utvecklarnas dilemma. Är inte det här kanske den mest brillianta varningslampan som finns: sköldpaddan. Och vad tänker man inte direkt på när det gäller en sköldpadda? Just det, att den är långsam och det är precis vad den här ikonen står för! Så fort den här lampan lyser i en elektrisk bil, betyder det att bilen radius är väldigt låg. Därmed går bilen in i ett ”långsamt modus” för att bevara så mycket batteri-kapacitet som det går. Så fort den här ikonen dyker upp i en hybrid, är den här röd och betyder att bilen inte längre har något bränsle och kör endast på högspänningsbatterierna. Radius för de här batterierna är begränsad och ger anledning till att så fort som möjligt stanna vid en tankstation.


Lage instap geactiveerd

Height control features

Vad skulle den här lampan kunna vara? Bugar figuren, sitter han framåtböjd eller tar han ett steg ner? Vi förstår att den här ikonen inte känns igen direkt då den används i ytterst få bilar. Den här lampan lyser nämligen grönt så fort bilen sänker sig själv för att göra det enklare att kliva in i bilen. Den här lampan finns bara i bilar med så kallat ”height control features”.


Nachtzichtassistentie

Mörkerseende-assistent

Den här lampan, med en måne och lite väg, ser du i dagsläget, endast i bilar av det dyrare slaget. Den här lampan lyser så fort det är något fel med mörkerseende-assistenten. Så fort den här lampan lyser orange, vet du att det är dags att bege dig till verkstaden för att få assistenten till att fungera igen.


Frontale botsing

Avståndsvarning

Tja, en lampa där bara framsidan av en bil visas som kan lysa i grönt, orange och rött. Det kan ju betyda allt och ingenting? Den här lampan lyser för att varna för en kollision framifrån. Det här smarta systemet använder sig av Advanced Cruise Control (ACC) för att varna för hinder framför bilen till exempel: ett fordon som står still på vägen eller kanske garagedörren. Så fort bilen är grön, betyder det att systemet är aktivt (avbildas ofta tillsammans med en grön trekant) och så fort den blir orange eller röd så är det dags att snabbt stampa ner bromspedalen.


Problemen met Brake Assist en Anti-Slip Systeem

Problem med Brake Assist och Anti-Slip Systeem

Det är något på gång med bilens hjul, det vet man så fort den här symbolen dyker upp men vad? Lampan med ett hjul och två pilar, anger ett problem med Brake Assist systemet, vilket även slår ut antisladd systemet. De här två systemen arbetar tillsammans och det är inte för intet som den här lampan lyser. Brake Assist hjälper föraren i en nödsituation, när bromspedalen trycks ner till max.


Electronic Throttle Control

Electronic Throttle Control

Den här lampan med en blixt mellan två utåtvända paranteser, visar på ett problem med Electronic Throttle Control (ETC) systemet i bilen. ETC ombesörjer den elektroniska kontakten mellan gaspedal och spjällhus. Ibland hjälper det att starta om bilen men annars är det bara att bege sig till verkstaden för att få hjälp med problemet.


Problemen met de lambda- / zuurstofsensor

Problem med Lambda-/syresensor

Den här lampan finns bara kvar i de äldre fordonen. Den gröna ikonen ser ut som ett bakvänt Y men är den elfde bokstaven i det grekiska alfabetet. Den här bokstaven betyder ”Lambda”, vilket i det här fallet betyder ett problem med Lambda-/syresensorn! Den här sensorn blir med tiden smutsig, vilket kräver att man rengör eller byter ut den. Med tanke på att den här sensorn tillhandahåller motorstyrenheten med viktig information, är det nödvändigt att göra det här så fort som möjligt. Nu för tiden visas fel på Lambda genom motormanagement lampan (MIL). Den har vi skrivit om tidigare..