Vilket är mer pålitligt: ​​hastighetsmätaren på din instrumentpanel eller hastighetsmätaren på ditt navigationssystem?

Det är en vanlig diskussion bland bilentusiaster. Hastigheten du för närvarande kör visas alltid på ett navigationssystem. Placera den siffran bredvid hastigheten som visas av instrumentpanelen så kommer du att märka att de (ofta) inte stämmer överens. Men vilken av de två är mest pålitlig? Hastighetsmätaren på din instrumentpanel, eller hastighetsmätaren på ditt navigationssystem?

Du känner säkert till det: enligt din hastighetsmätare kör du i 50 km/h, men enligt ditt navigationssystem 55 km/h. Hastighetskameror är i allmänhet kalibrerade till perfektion och har fortfarande en marginal innan du får en biljett. För att vara på den säkra sidan är det såklart alltid bra att ha hastighetsmätaren i det här fallet. Men det är faktiskt ganska galet och förvirrande. Därför undersökte studenter från universitetet i Luxemburg denna fråga.

GPS-hastighetsmätare för navigationssystemet

Den stora skillnaden mellan de två hastigheterna har allt att göra med hur de mäts. Hastighetsmätaren i ditt navigationssystem styrs (logiskt) av GPS-information. Navigationssystemet räknar ut hur många meter du kör under en viss tidsenhet i det ögonblicket. Den enda avvikelsen i detta är positioneringen av den exakta platsen för fordonet. Beroende på enheten kan detta skilja sig med en meter eller 2 från den faktiska positionen. Ju längre sträcka hastigheten mäts över, desto oftare bestäms positionen. Det gör att positionsavvikelsen minskar när du kör snabbare.

Hastighetsmätare på din instrumentbräda

Hastighetsmätaren i bilen bestämmer hastigheten utifrån däckens diameter, temperatur, slitage och tryck. Dessutom kan avvikelser även uppstå på grund av dragproblem (hjulspinn) och accelerationerna påverkar den visade hastigheten. Med andra ord: det behövs många fler faktorer för att bestämma den exakta hastigheten, vilket gör att chansen för avvikelser är mycket större. Av juridiska skäl använder biltillverkarna därför en säkerhetsmarginal för att ange hastigheten. Avvikelser på upp till 10 % kan förekomma med vissa bilar. Med andra ord, om du kör 80 km/h enligt din hastighetsmätare kan det i vissa fall innebära att du faktiskt kör 72 km/h. Även om denna avvikelse kan begränsas till 1 % för en annan bil.

Men vilken hastighetsmätare ska man vara uppmärksam på? Trots att hastighetsmätaren på din instrumentpanel är betydligt mindre exakt än GPS-hastighetsmätaren i ditt navigationssystem, rekommenderar universitetet i Luxemburg fortfarande att följa detta. Säkerhetsmarginalen är inbyggd så att du aldrig av misstag kör för fort.